מכתב דרישה מ'אסותא אשדוד': זומן לנטילת ביופסיה – אך הרופאים נמנעו מלקחתה. התוצאה: הסרטן התגלה באיחור של שנתיים, ותוחלת חייו של החולה התקצרה במחצית
האם תוחלת חייו של תושב אשדוד (62) התקצרה במחצית כתוצאה מרשלנות קשה של הרופאים בביה"ח אסותא בעיר? כך לפחות נטען במכתב דרישה בטרם תביעה, אותו שלחה עו"ד מורן אברהמי יום טוב לבית החולים, בשמו של המטופל.
על פי הנטען, לאורך יותר מ-40 שנה עישן הגבר כ-1.5 חפיסות סיגריות ביום, עד שבשנת 2017, הוא החל לסבול מצרידות בקולו ומירידה בשמיעה. לאחר שנבדק במרפאות החוץ של 'אסותא אשדוד', הוא הופנה לניתוח בהרדמה כללית בבית החולים, לצורך נטילת ביופסיה ממיתרי הקול.
אלא שלטענת עו"ד אברהמי יום טוב, באופן תמוה, בניתוח לא נלקחה שום ביופסיה, והגבר שוחרר מבית החולים עם המלצה ליטול כדורים נגד צרבת.
וכך, כחודש לאחר הניתוח, הגיע הגבר לביקורת בבית החולים, ובסיכום הביקור נכתב: "ללא ממצא על מיתרי הקול". לפיכך, לדברי עו"ד אברהמי יום טוב, הבין מרשה שהוא אינו סובל משום בעיה הדורשת המשך בירור.
בנוסף, כך נטען, לא הוסברה למטופל החשיבות הרבה בניהול מעקב רפואי אחר מצבו, עקב השתייכותו לקבוצת סיכון, וגם לא הומלץ לו על ביצוע בדיקות הדמיה.
לדברי עו"ד אברהמי יום טוב, בחלוף כשנתיים, שוב התלונן הגבר על צרידות, ושוב עבר את אותו תהליך, אך הפעם ניטלה ממנו ביופסיה, ובה התגלה תהליך סרטני מתקדם במיתרי הקול. בתחילה הומלץ לגבר לבצע כריתה של מיתרי הקול, אך לאחר ייעוץ נוסף עם רופאים בבית החולים 'הדסה', הוחלט על טיפול קרינתי בשילוב עם כימותרפיה.
לטענת עו"ד אברהמי יום טוב, הטיפולים האגרסיביים, אותם נאלץ הגבר לעבור, הם תוצאה ישירה של האיחור הניכר באבחון הגידול הממאיר. "בעוד שבשנת 2017 ניתן היה לסיים את הטיפול בניתוח לייזר עם כריתה מקומית של הגידול ממיתר הקול הימני, ב-2020 היה צורך בקרינה רחבה ובעצימות גבוהה בתוספת כימותרפיה", דברי עו"ד אברהמי יום טוב.
למכתב הדרישה צורפה חוות דעת רפואית של מומחה בתחום א. א.ג, אשר טוען כי בית החולים 'אסותא' באשדוד התרשל רשלנות חמורה בטיפול בגבר ובמעקב אחריו.
לדברי המומחה, בהתחשב בעובדה שהגבר היה מצוי בדרגת סיכון גבוהה ביותר לחלות בסרטן הגרון, על רקע של עישון כבד במשך כמה עשורים, על הצוות הרפואי הייתה מוטלת החובה לבצע ביופסיה מכל נגע חשוד.
לדבריו, במהלך הניתוח נראה בבירור נגע מדמם על פני מיתר הקול הימני, ובמקרה שכזה היה מצופה מהרופא הסביר לבצע ביופסיה מהאזור המדמם, בשל הסיכוי הגבוה להיותו גידול ממאיר.
עוד קבע המומחה, כי גם בדיקת הדמיה, שהיא חלק חשוב בהערכה של מטופל עם חשד למחלה ממארת, לא בוצעה במועדה. "במקרה הנדון הצוות הרפואי מתרשל ולא מבצע הדמיה של מיתרי הקול, לא לפני ולא אחרי הניתוח כמתחייב", דברי פרופ' זיו.
המומחה מוסיף, כי לו היה ניתן לתובע טיפול נכון עוד בשנת 2017, התפתחות הגידול לשלבים כה מתקדמים הייתה נמנעת, וכפועל יוצא מכך היו נמנעים גם הנזקים הקשים שנגרמו לו בסופו של דבר.
לדבריו, עקב ההתרשלות הצוות הרפואי בביה"ח 'אסותא אשדוד' חלה ירידה משמעותית בתוחלת החיים של התובע. לקביעתו, בעוד שבשנת 2017 הייתה צפויה ירידה בתוחלת החיים שלו בשיעור של 10 אחוז בלבד, הרי שב-2020 מדובר בירידה בשיעור של 55 אחוז. המומחה העריך את נכויותיו הצמיתות של הגבר בשיעור משוקלל של 40 אחוז.
לדברי עו"ד אברהמי יום טוב, מרשה סובל כיום מנזקים פיזיים בלתי הפיכים, בהם קשיים בנשימה, התקפי שיעול, הפרעות בליעה וצרידות, וכן מקשיים נפשיים. לטענתה, הוא הפסיק לעבוד ומרבה להסתגר בביתו.
במכתב הדרישה (המהווה למעשה את כתב התביעה שטרם הוגש), נדרש בית החולים לפצות את המטופל בסכום המקסימלי הקבוע בחוק (עד 2.5 מיליון שקלים). תגובת בית החולים לדרישה זו טרם התקבלה.